Separeren

Wat is separeren?

Een beugel wordt met bandjes (metalen ringetjes) aan je kiezen vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte gemaakt worden tussen de kiezen. Dit wordt in de orthodontie separeren genoemd.
Je kiezen worden een klein stukje uit elkaar geduwd met behulp van elastiekjes.
De elastiekjes moeten meestal een week blijven zitten tot de benodigde ruimte is gemaakt.

Hoe worden separatie-elastiekjes geplaatst?

Daar waar ruimte moet worden gemaakt, wordt een elastiekje aangebracht met behulp van een speciale tang of twee flossdraden. Deze behandeling kan wat gevoelig zijn, maar gelukkig duurt het separeren meestal maar een paar minuten.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik separatie-elastiekjes krijg?

  • Je kiezen kunnen in het begin wat gevoelig zijn, soms zelfs pijnlijk aanvoelen (vooral tijdens het eten). Eventueel kun je daarvoor paracetamol gebruiken.
  • Meestal kun je je kiezen niet meer helemaal op elkaar zetten na het plaatsen van de elastiekjes. Na een paar dagen is dat voorbij, dus een kwestie van even doorbijten!
  • De elastiekjes kunnen irriteren. Je kunt een elastiekje makkelijk voor een stukje voedsel aanzien, dat tussen je kiezen is blijven steken (zeker in het begin). Wees hier op bedacht, voordat je op zoek gaat naar een tandenstoker of stukje flossdraad!

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik separatie-elastiekjes krijg?

Een elastiekje kan voor de volgende geplande vervolgafspraak losraken en uitvallen. Een reden kan zijn dat er inmiddels genoeg ruimte gemaakt is tussen de kiezen. In dat geval heeft het elastiekje zijn werk gedaan. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.
Als een elastiekje uitvalt, neem dan even contact op met de praktijk. Gebeurt dit een dag vóór het plaatsen van de beugel, dan hoef je niet meer te bellen. Er is dan waarschijnlijk genoeg ruimte gemaakt. Daardoor heeft het elastiekje geen houvast meer.
Als je toch eerder langs moet komen, vergeet dan niet het uitgevallen elastiekje mee te nemen.

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met separatie-elastiekjes?

  • Je kunt met separatie-elastiekjes gewoon alles eten, maar absoluut géén taai of kleverig voedsel zoals dropjes, toffee, winegums, kauwgum (!) e.d.
  • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met separatie-elastiekjes?

  • Poets minimaal twee keer per dag zoals je gewend bent. Je kunt gewoon over de elastiekjes heen poetsen.
  • Op de plaats waar de elastiekjes zitten kun je niet flossen of stoken, omdat deze hierdoor los kunnen raken.