Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum

Wat is een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum?

Deze vier benamingen staan voor vier soorten vaste beugels, die meestal in de bovenkaak worden bevestigd. Zo op het oog zien ze er een beetje hetzelfde uit: om de grote kiezen in de bovenkaak worden bandjes gelegd, waaraan een stangetje wordt vastgemaakt.
Hoewel deze beugels veel op elkaar lijken, dienen ze elk een verschillend doel:
 • Een Nance button wordt gebruikt om kiezen in (juiste) positie te houden en zo ruimte open te houden in de bovenkaak.
 • Een lingual bar wordt gebruikt om de onderkaak in de gewenste breedte en lengte te houden.
 • Een quad helix wordt gebruikt om de tandenboog te verbreden in de bovenkaak.
 • Een pendulum wordt gebruikt om de grote kiezen naar achteren te verplaatsen.

Deze beugels zijn eventueel te combineren met brackets.

Hoe worden een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum geplaatst?

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en wordt er een gebitsafdruk van de boven- of onderkaak gemaakt. Met een speciale lepel wordt een pasta op de tanden en kiezen aangebracht die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdruk wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt. Tot slot worden de separatie-elastiekjes weer teruggeplaatst.
 • Tijdens de 3e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de kiezen gepolijst. Daarna wordt de beugel door de assistente vastgezet met speciale lijm.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum krijg?

 • Je tanden en kiezen kunnen in het begin wat gevoelig zijn.
 • De eerste paar dagen is het even wennen met praten, slikken en eten. Je tong moet namelijk een nieuw plekje in je mond zien te vinden.
 • Ook kunnen je wangen aan de binnenkant een klein beetje geïrriteerd raken. De assistente heeft daarvoor wax meegegeven, die je ter bescherming op je beugel kunt aanbrengen.

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum krijg?

Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, is of het draad van de beugel is gebroken, verbogen, zit los of voelt los aan, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie/aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
En vergeet niet eventuele losse onderdelen mee te nemen!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum?

 • Je kunt met deze beugels gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met hard, taai of kleverig voedsel zoals appels, rauwe wortelen, zuurtjes, nootjes, popcorn, dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d.
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met een Nance button, lingual bar, quad helix of pendulum?

 • Goed poetsen is bij deze beugels heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
 • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom deze beugels gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).