Headgear

Wat is een headgear?

Een headgear, ook wel buitenbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die wordt gebruikt om de groei van de bovenkaak af te remmen en de kiezen van de bovenkaak naar achter te laten verplaatsen of draaien. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Een headgear bestaat uit een gedeelte in de mond en een gedeelte buiten de mond. In de mond worden bandjes met buisjes om de bovenkiezen geplaatst. Het gedeelte buiten de mond kan vervolgens in de buisjes worden geschoven. Aan het gedeelte buiten de mond wordt een elastische nekband vastgezet. Soms wordt echter gekozen voor een zogenaamd petje. De keuze tussen nekband en een petje hangt van de schedelopbouw af en soms worden ze zelfs samen gecombineerd. Een headgear houd je gemiddeld 16 uur per dag in en is eventueel te combineren met brackets of andere orthodontische apparaten (zie verder de desbetreffende onderwerpen).

Hoe wordt een headgear geplaatst?

  • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
  • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de assistente legt de juiste maat bandjes om de kiezen (zie verder het onderwerp Banderen). Tenslotte wordt de headgear passend gemaakt, zodat het binnendeel van de beugel goed aansluit op de bandjes.

Hoe moet ik een headgear dragen/gebruiken?

  • Een headgear heeft alleen effect, wanneer je hem zoveel mogelijk draagt. Dat wil zeggen minimaal 16 uur per etmaal (maar het liefst zo lang mogelijk). In het weekend kan eventueel worden gecompenseerd voor een tekort aan uren door de week. Alleen tijdens het eten, sporten, douchen en tandenpoetsen doe je de beugel uit.
  • Het in- en uitdoen van een headgear is een kwestie van even oefenen. Wat betreft het indoen: het gedeelte van de headgear dat in de mond zit heeft meestal aan iedere kant een boogje. Bij het indoen wijzen de boogjes naar beneden. Je zet het binnendeel van de headgear eerst tegen de bovenkaak en schuift de beugel voorzichtig aan één kant in het buisje. Pak vervolgens de boogjes beet en stuur de beugel naar de ingang van het andere buisje. Tot slot kan de nekband of het petje worden omgedaan, terwijl het binnendeel van de beugel gelijktijdig wordt vastgedrukt in de buisjes. Wat betreft het uitdoen: eerst moet je de nekband of het petje losmaken! Dan schuif je met behulp van de boogjes voorzichtig één kant van de beugel uit het buisje en daarna de andere kant. In- en uitdoen lijkt een ingewikkeld verhaal, maar na een paar dagen heb je het in de vingers en lukt het zelfs zonder spiegel!
  • Als je de headgear niet in hebt, bewaar je hem in een speciaal mapje. Een broekzak of schooltas is absoluut geen veilige plek. Hou het mapje daarom altijd bij je.

Hoe moet ik een headgear onderhouden/schoonhouden?

  • Poets één keer per dag je beugel aan beide zijden met een tandenborstel goed schoon.
  • Spoel elke keer na het eten of snoepen je mond en beugel met water.
  • Komt er na enige tijd kalkaanslag aan je beugel, dan kun je je beugel een half uurtje in lauwwarm natuurazijn weken en daarna goed afspoelen/-borstelen.
  • Het stoffen gedeelte van de nekband of het petje kan (zonder veiligheidsclips) gewassen worden.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik een headgear krijg?

De bovenkiezen waaraan de headgear is bevestigd komen onder druk te staan en kunnen in het begin wat gevoelig zijn en iets losser gaan staan.
Een headgear “werkt” alleen als je hem ècht minimaal 16 uur per etmaal draagt (maar het liefst zo lang mogelijk). Natuurlijk is dat eerst wel even wennen. Het aantal uren dat je de headgear draagt kun je geleidelijk opbouwen.

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik een headgear krijg?

Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig. De headgear moet je dan overigens even niet gebruiken! Dit geldt ook voor een beschadigde headgear. En vergeet niet eventuele losse onderdelen mee te nemen!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met een headgear?

  • Je kunt met een headgear gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met taai of kleverig voedsel zoals dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d.
  • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met een headgear?

  • Goed poetsen is bij een headgear heel belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag en vergeet (indien van toepassing) daarbij zeker ook de kiezen achter de bandjes niet!
  • Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen rondom de beugel gaatjes ontstaan. Om dit te helpen voorkomen kun je eventueel één keer per dag, ’s avonds na het poetsen, spoelen met een fluorideoplossing (verkrijgbaar bij de drogist).