Herbst

Wat is een Herbst of scharnierbeugel?

Een Herbst of scharnierbeugel is een vaste beugel, die wordt gebruikt als er sprake is van een overbeet: de bovenvoortanden steken dan verder voor de ondertanden uit dan normaal. Met deze beugel rem je de groei van de bovenkaak en stimuleer je de groei van de onderkaak, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen.
Met behulp van een soort “locomotiefstaafjes” (scharnieren) wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gehouden. Een voordeel is dat een Herbst vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. Een Herbst is eventueel te combineren met brackets.

Hoe wordt een Herbst geplaatst?

 • Tijdens de 1e afspraak wordt ruimte tussen de kiezen gemaakt met behulp van separatie-elastiekjes (zie verder het onderwerp Separeren).
 • Tijdens de 2e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd. Er wordt een gebitsafdruk van de boven- en onderkaak gemaakt met een speciale lepel met een pasta die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdrukken wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt. Voor het maken van een Herbst is ook een zogenaamde wasbeet nodig. Je bijt dan in een plaatje warme was tot het moment waarop de was is afgekoeld. Met een wasbeet kan de positie van de kaken ten opzichte van elkaar worden bepaald. Tot slot worden de separatie-elastiekjes weer teruggeplaatst.
 • Tijdens de 3e afspraak worden de separatie-elastiekjes verwijderd en de assistente plaatst eerst het deel van de beugel in de bovenkaak, daarna het deel van de beugel in de onderkaak. Tot slot worden beide delen van de beugel met elkaar verbonden door middel van de “locomotiefstaafjes” (scharnieren).

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik een Herbst krijg?

 • Als je je mond te wijd open doet (bijvoorbeeld bij het gapen of het eten van een hamburger) dan kan de Herbst losraken. Het pinnetje van de onderkant schiet dan uit het buisje van de bovenkant. Je kunt dit voorzichtig zelf oplossen door je mond heel ver open te doen en het pinnetje weer in het buisje te schuiven.
 • Check regelmatig voorzichtig met je vingers of de bandjes nog op hun plek zitten. Als een bandje losraakt, neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig.
  En vergeet niet het losgeraakte bandje mee te nemen!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met een Herbst?

 • Je kunt met een Herbst gewoon alles eten, maar wees wel voorzichtig met taai of kleverig voedsel zoals dropjes, winegums, toffee, kauwgum (!) e.d. En pas op bij het eten van een hamburger!
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in)

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met een Herbst?

 • e kunt met separatie-elastiekjes gewoon alles eten, maar absoluut géén taai of kleverig voedsel zoals dropjes, toffee, winegums, kauwgum (!) e.d.
 • Het drinken van koolzuurhoudende dranken is op zich geen probleem, wel heeft een “light” product hierbij de voorkeur (daar zit namelijk geen suiker in).