Blokbeugel

Wat is een blokbeugel?

Een blokbeugel is een losse beugel die je makkelijk in en uit kunt doen. Het is een beugel waar je tegelijk met je boven- en ondertanden in bijt en zó gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en van de onderkaak versterkt, zodat na een tijdje de kaken beter op elkaar passen. Een blokbeugel is eventueel te combineren met een headgear (buitenboordbeugel).

Hoe wordt een blokbeugel geplaatst?

  • Tijdens de 1e afspraak wordt met een speciale lepel een pasta op de tanden en kiezen aangebracht die snel uithardt. Aan de hand van deze gebitsafdrukken wordt in het laboratorium een (gips)gebitsmodel gemaakt. Hierop wordt uiteindelijk de beugel gemaakt. Voor het maken van een blokbeugel is ook een zogenaamde wasbeet nodig. Je bijt dan in een plaatje warme was tot het moment waarop de was is afgekoeld. Met een wasbeet kan de positie van de onderkaak in de blokbeugel worden bepaald. Doordat wij met steeds nieuwere technieken werken is het nu ook mogelijk om in onze praktijk ipv afdrukken een mondscan te laten maken. 
  • Tijdens de 2e afspraak wordt de blokbeugel geplaatst.

Hoe moet ik een blokbeugel dragen/gebruiken?

  • Een blokbeugel heeft alleen effect, wanneer je hem zoveel mogelijk draagt. Dat wil zeggen minimaal 16 uur per etmaal (maar het liefst dag en nacht). Alleen tijdens het eten, sporten en tandenpoetsen doe je de beugel uit.
  • Het in- en uitdoen van de blokbeugel is een kwestie van even oefenen. Bij het indoen zet je de beugel eerst tegen de bovenkaak. Daarna plaats je de ondertanden en – kiezen in de beugel, waarbij je de onderkaak iets naar voren houdt. Het uitdoen gaat als volgt: de beugel van de bovenkiezen weghalen en daarna uit de mond halen.
  • Als je de blokbeugel niet in hebt, bewaar je hem in een speciaal beugeldoosje. Een zakdoek of broekzak is absoluut geen veilige plek en ook de hond wil er nog wel eens zijn tanden in zetten! Hou het doosje daarom altijd bij je.

Hoe moet ik een blokbeugel onderhouden/schoonhouden?

  • Poets één keer per dag je beugel aan beide zijden met een tandenborstel goed schoon.
  • Poets (indien mogelijk) of spoel elke keer na het eten of snoepen je mond en spoel je beugel met water.
  • Komt er na enige tijd kalkaanslag aan je beugel, dan kun je je beugel een half uurtje in lauwwarm natuurazijn weken en daarna goed afspoelen/-borstelen.
  • Maak je beugel nooit schoon in heet of kokend water of in de magnetron! En laat je beugel (met of zonder beugeldoosje) ook nooit in de zon liggen. Extreme hitte vervormt namelijk je beugel en maakt hem onbruikbaar.

Waar moet ik in het begin aan wennen als ik een blokbeugel krijg?

  • De eerste nachten valt de beugel wel eens uit, dat is heel normaal. Na een maand is dat meestal voorbij omdat je dan aan het gevoel gewend bent.
  • Praten met een blokbeugel is de eerste paar dagen even wennen. Misschien veroorzaakt het een licht geslis, maar dat gaat snel weer over. Een tip: oefenen met hardop lezen helpt!
  • De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd en de onderkaakspieren wat uitgerekt. Dat geeft een beetje moe gevoel in de kaken. Na een paar dagen lost dit probleem zich vanzelf op.
  • Omdat alle tanden en kiezen wat gaan verschuiven, kunnen ze in het begin wat gevoelig zijn (dit geldt vooral voor de ondertanden).
  • De blokbeugel is een losse beugel. Als je je kaken ver genoeg uit elkaar doet, dan gaat de beugel van de onder- en/of bovenkaak los. Dat is heel normaal.

Tegen welke problemen kan ik aanlopen als ik een blokbeugel krijg?

  • Een blokbeugel mag nooit pijnlijk zijn. Wanneer je aan de binnenkant van je onderkaak pijnlijke drukplekjes krijgt (misschien zelfs blaren), neem dan even contact op met de praktijk. We kunnen dan een afspraak maken om de beugel af te slijpen. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een aanpassing hebben we namelijk meer tijd nodig.
  • Als een blokbeugel breekt of barst neem dan even contact op met de praktijk. Bel ook als het eigenlijk de dag van de controle is: voor een reparatie hebben we namelijk meer tijd nodig.
    Een blokbeugel met een barst erin moet je overigens niet meer gebruiken!

Waar moet ik bij het eten en drinken op letten met een blokbeugel?

  • Omdat je een blokbeugel uitdoet bij het eten en drinken, gelden er verder geen bijzonderheden.

Hoe kan ik het best mijn gebit schoonhouden met een blokbeugel?

  • Omdat je een blokbeugel uitdoet bij het tandenpoetsen, gelden er verder geen bijzonderheden.